nedelja, 22. januar 2017

Dan 15 & 16 - Keto dieta in delni post

Končno vikend in imam nekaj več časa tudi za blog. Najprej preglejmo uspešnost držanja LCHF prehrane v zadnjih dveh dneh.

Na petek sem prav ponosen, saj sem zaužil samo 1500 kalorij. V soboto pa sem zaužil nekaj več ogljikovih hidratov, saj sem zaradi osebnega praznika pojedel domač štrukelj. Sem pa cel dan fizično delal.

Intermittent fasting ali delni post ali post s prekinitvami

Najprej nekaj besed o samem postu. Razni narodi in religije ga že od davnih časov uporabljajo telesno očiščenje (razstrupljanje) ter za duhovno rast. Verjetno je to povezano s sproščanjem ketonov ob postu, ki nam dajo tudi rahel občutek evforije in dobrega počutja.

Danes se post v razvitem svetu uporablja predvsem za razstrupljanje telesa in hujšanja. Veliko nutricionistov ter zdravnikov, pa ga priporoča skupaj s keto dieto.

Sam bom od jutri naprej prakticiral delni post oz post s prekinitvami (v angleščini intermittent fasting). Obstaja neskončno različic tega posta, saj si ga lahko prilagodimo lastnim potrebam oz življenskemu stilu. Eden bolj popularnih je delni post 18:6, kar pomeni, da smo vsak dan 18 eur brez hrane, v roku 6 ur pa pojemo ves energijski vnos. Malenkost lažja različica je 16:8.

Sam prisegam na to, da se postim od večerje, pa do kosila. Spustim torej zajtrk ter vse večerne prigrizke. Mnogi nutricionisti teorizirajo, da je tak način prehranjevanja normalen za človeka, saj v pradavnini človek ni jedel zajtrka. Najprej je moral dobiti hrano, šele nato jo je lahko pojedel.

Kot zanimivost, tudi angleška beseda za zajtrk = breakfast, dobesedno pomeni "prekinitev posta", saj se v bistvu čez noč postimo od večerje do zajtrka.

Ok, še nekaj besed o postu v povezavi s ketonsko dieto. S pomočjo posta še bolj izkoristimo učinke keto diete, saj telo prisilimo, da pospešeno proizvaja ketone ter kuri našo lastno maščobo. Če se bojite lakote, naj vas pomirim. Ko ste enkrat keto adaptirani, kar lahko traja od nekaj tednov pa do dveh mesecev, bo pojem lakote dobesedno izginil. Verjemite mi, da vem kaj govorim, saj sem bil sam odvisen od hrane, predvsem junk fooda.

No, jutri oz že danes zvečer, pa začnem z delnim postenjem. Predvidoma se bom postil od 7. zvečer, pa do 1. popoldan naslednji dan... Vsak dan. 

Pa ne pozabimo, med postenjem je potrebno piti velike količine tekočin; vode in kakšnega zelenega čaja. Sam pa si privoščim tudi tudi kakšno črno kavo (brez dodatkov seveda).

Še prehrana zadnjih dveh dni.



Ni komentarjev:

Objavite komentar