torek, 31. januar 2017

Dan 26: Keto razmerje

Pa lahko rečem, da sem ponovno trdno zasidran v keto dieto ter poste, ki se jih držim od 6. popoldan pa do poldan naslednjega dne. 

Danes pa nekaj besed o razmerjih mikrohranil, ki se jih moramo vsaj okvirno držati, da lahko pridemo v stanje ketoze. Grobo rečeno, moramo jesti malo ogljikovih hidratov, veliko (zdravih) maščob ter držati beljakovine v srednji meji.

Če gremo ta načrt prehranjevanja podrobneje secirat, je to v praksi tako; dnevni vnos ogljikovih hidratov je priporočljivo držati pod 50g, oz če ste začetnik, celo pod 20g. In še te naj bi dobili iz zelenjave in oreškov. Žita so torej out!

Beljakovin je priporočljivo pojesti 1g na kilogram telesne teže, saj je to optimalna količina, ki jo potrebujejo naše mišice.

Potem pa so tu še maščobe. Najboljše ramerje kalorij med maščobami in beljakovinami je 70:30. 

Kako torej izračunamo primeren vnos maščob, da pridemo v ketozo? Kot prvo, je treba je vedeti, da ima 1 gram beljakovin (ter ogljikovih hidratov) 4 kalorije, 1 gram maščob pa 9 kalorij. Za primer vzemimo človeka, ki ima 100 kilogramov. Ta naj bi ta pojedel 100g beljakovin na dan, to je 400 kalorij.

Naredimo naslednji križni izračun:
30%... 400 kalorij
70%... x kalorij

Ta izračun nam pove, koliko kalorij bi moral 100 kilogramski človek zaužiti, če se drži keto razmerja 70:30. To je 933 kalorij (70*400/30=933). Te kalorij nato delimo s kalorično vrednostjo masti, saj na ta način dobimo število gramov. 933 deljeno 9 je cca 104. Sto kilogramski človek, ki želi biti na keto dieti, bi torej moral pojesti 100g beljakovin, 104 gramov maščob ter se držati omejitve dnevnega vnosa OH pod 20g. Seveda z izgubo teže, manjšamo tudi količino hrane.

Hitro lahko ugotovimo, da se lahko enostavno držimo keto diete, če dnevno pojemo nekaj malega več maščob, kot pa beljakovin. Sam se trenutno držim postov in mi ne uspe pojesti vseh kalorij, ki sem jih imel po planu. Tudi moje razmerje je bolj vprid maščob, kot pa beljakovinam, ampak ne čutim, da bi zaradi tega izgubljal na moči.





1 komentar:

  1. HVALA!!!
    Končno na enem mestu zbrani ti podatki, drugače se je potrebno prebijat čez 100 strani na raznih forumih, da se ugotovi, kako se sploh izračuna to razmerje

    OdgovoriIzbriši